Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek los je, de naam zegt het al, niet af gedurende de looptijd. Maandelijks betaal je alleen de rente. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek in één keer af. Sinds 2013 kom je met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Als je voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, kan je die nog wel oversluiten en meeverhuizen met behoud van hypotheekrenteaftrek.

Met aan aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over de lening. Aan het einde van de looptijd, of als je gaat verhuizen, moet je de hypotheek volledig aflossen. Omdat je bij de aflossingsvrije hypotheek geen kapitaal opbouwt, in tegenstelling tot bij de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek, brengt deze hypotheekvorm risico met zich mee. Doorgaans loopt de aflossingsvrije hypotheek 30 jaar.

Bij een verhuizing mag je een aflossingsvrije hypotheek meenemen. Wel geldt dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de waarde van het nieuwe huis. Wil je de hypotheek toch verhogen om een duurder huis te bekostigen? Dan kan je voor dat deel een lineaire of annuïteitenhypotheek afsluiten.

 

Ik heb ook een blog geschreven over de aflossingsvrije hypotheek! Neem gerust contact op om de mogelijkheden voor jou te bespreken.

Neem contact op

Jouw onafhankelijke hypotheekadviseur

Routebeschrijving